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30-dayleave afterayear

Employer may fix Ieavé commencement or divide period into two

. LEGALVIEW

~ ASHISH MEHTA

My query is regarding the annual
leave salary calculation dates. I
joined a company on July 8, 2012
and I want to go on annual leave
from August 18,2013.1have com-
pleted one year in my current job.

The company says they calcu-
late the leave and leave salary up
to December 31 of each year. This
meansmy leave will be for 15 days
with 15 days leave salary. As per
the company, the balance of 15
days leave can be taken in the fol-
lowing year (i.e. total leave is 30).

Is the company procedure cor-

rect or do they have to calculate
till the end of my first year of ser-
vice, which is July 7,2013?
It is understood that you have al-
ready completed one year of em-
ployment with your employer and
therefore. you are entitled to be
granted a leave of 30 days, in accor-
dance with the provisions of Article
75 of the Federal Law No. (8) of
1980 on Labour Relations (the “La-
bour Law”), which states: “Every
worker shall, within each year of
service, be granted a period of an-
nual leave of not less than:

() Two days a month, where the
worker’s period of service is more
than six months but less than one
year;

(ii) 30 days a year, where the
worker’s period of service is more
than one year. Where a worker’s
service is terminated, he shall be
entitled to annual leave in respect of
fractions of the last year.” However,
it is also the discretion of the em-

ployer to fix the date of commence-
ment of annual leave as also to di-
vide the period of the annual leave
into two periods, in accordance with
Article 76 of the Labour Law which
states: “The employer may fix the
date of commencement of annual
leave and, if necessary, divide such
leave into not more than two peri-
ods. Notwithstanding the foregoing,
the provision respecting the division
ofleave shall not.applyto leave fixed
for young persons.” '

Pursuant to your questions, it is
stated that, you are entitled to an
annual leave of 30 days after the
completion of one year of your ser-
vice period and not at the comple-
tion of the calendar year i.e. after
December 31 of a given year, as per
the policy of your employer. Never-
theless, your employer is within its
rights- to fix the commencement
date of your leave and divide the
same into not more than two peri-
ods of 15 days each. Following the
above provisions of law, you may
proceed onannual leave for 15 days
now, but you shall be entitled to
avail another leave of 15 days with-
in the course of this year.

New family visa must

after job change ,

1 am working as a sales executive
and my limited contract expires
on October 12 this year, butT have
given three months notice to my
employerstating thatIdonot want
my contract renewed. My new job
is that of a sales engineer with a

After

P cancelling
the visas of your
family members,
they may exit the
country within a
period of 30 days

salary hike of Dh4,000.1renewed
my family visa two months back.
CanItransfer my family visa after
1get my newjob? If yes, could you
tell me the procedure?

It-is understood that you will com-
plete the employment period of
your limited employment coritract
on October 12,2013 and that you
have already notified your company
of your intention not to renew your
contract upon its expiry; and further
to your designation of a sales engi-
neer with your new employer along
with a salary hike of Dh4,000, it
may be assumed that you shall not
be imposed with a labour ban. Thus,
on expiry of your limited contract
period, your current sponsor may
cancel your visa with the Ministry of

Labour and General Directorate of
Residency and Foreigners Affairs.
Upon such cancellation, you may
obtain a new employment visa from
your employer.

Further, on cancellation of your
existing visa, the residency visa of
your family members whom you
have sponsored in the United Arab
Emirates are also required to be
cancelled by the General Director-
ate of Residency and Foreigners Af-
fairs. Pursuant to cancellation of the
visas of your family members they
may exit the country within a period
of 30 days failing which a penalty
will be imposed for each day of stay
beyond the free period. Subse-
quently, when you secure new visas
for your family members, they may
re-enter the country. Alternatively
your family members may stay in
the United Arab Emirates and you
may apply for their residence visa
while they are in the United Arab
Emirates.

You may contact the General Di-
rectorate of Residency and Foreign-
ers Affairs to obtain further infor-
mation on the procedure for
application of visa and the fee-
structure for issuance of visas to
your family members.
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