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Check for non-competitor
clause before resigning
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I'am an Electrical Engineer by
profession, currently working in
Dubai on my second job, after
completing two years and resign-
ing from my first job. I am not
satisfied with my current job and
I'm thinking of quitting. How-
ever, I am on probation and my
job contract is unlimited.

Will there be any labour ban if

I quit during my probation peri-
od?If so what are the options left
for me? Please advise me on
this.
It is understood that you are work-
ing as an Electrical Engineer in
Dubai, and this is your second job
after you had resigned from your
previous employment on comple-
tion of two years there and now you
wish to leave your current place of
employment during the probation
period.

It is presumed that you are work-
ing in the capacity of an engineer
and that your degree has been duly
attested as per the requirements in
the UAE.

Pursuant to your questions, we
are of the view that no ban should
be imposed on you, in case you de-
cide to resign from your current
employment as you are employed
under an unlimited employment
contract and you are qualified asan
engineering professional.

However, before leaving your
current employment and taking up
another employment in the UAE,
you should make sure that you have
not signed any non-competitor
clause or agreement with your cur-
rent employer which imposes re-
strictions on you from taking up
employment with a competitor of
your employer, for a certain period

of time after you lsave your currenti

employer.

Under such circumstances, your
employer shall have the right to
take legal action against you for

breach of contract, if you happen to
take up employment with a com-
petitor to your employer.

Non-payment of salary

I am currently working with an
IT company in Abu Dhabi. My
current salary is Dh10,000 per
month. My visa is that of a fol-
low-up clerk. My salary is pend-
ing from the past four months. I
am an MCA (Master of Comput-
er Application) graduated from
India and my certificates have
been attested. Now I have got a
job offer from a Sharjah compa-
ny. But they are offering only
Dh8,000 per month. I have been
working with my current com-
pany for the last 16 months.

If I resign from the current

company and join the new com-
pany, will there be any ban? Can
you suggest what will be the im-
pact and what precautions I
should take?
It is understood that you are pres-
ently working in an IT company in
Abu Dhabi where you are drawing
a salary of Dh10,000 per month
and you are designated as a ‘Fol-
low-up clerk’ on your visa. Subse-
quently, you have now been offered
a job in another IT company in
Sharjah where the salary on offet is
Dh8,000 per month.

Pursuant to your questions,
should you wish to resign from your
employment now and join another
employer, you may have to face a
labour ban because your visais of a
Follow-up Clerk; not a computer
enginect.

No ban may be imposed upon
you if you complain to the Ministry
of Labour that your salary for the
past few months is not paid by your
employer.

The Ministry of Labour should
not impose a ban on you from tak-
ing up another employment on the

basis of non-payment of salary by
your employer. You are within your
rights to leave your employment
without notice if your employer
does not fulfil his obligations to-
wards you, in accordance with the
provisions of Article 121 of the
Federal Law No 8 of 1980 on La-
bour Relations (the “Labour Law”)
which states: “A worker may leave
his work without notice in either of
the following case:

i. If the employer fails to comply
with his obligations towards him,
as provided for in the contract orin
this Law;

il If he is assaulted by the em-
ployer or the employer’s legal rep-
resentative.”

Further, you have not men-
tioned, if you are currently working
under a limited period contract or
an unlimited one.

In case you are working under an
unlimited period contract, and you
are leaving your employment, you
will be entitled to only a part of
your severance pay, in accordance
with the provisions of Article 137
of the Labour Law, which states:
“Where a worker who is bound by
a contract of unlimited duration
leaves his work of his own accord
after continuous service of not less
than one year and not more (than)
three years’ he shall be entitled to
one-third of the severance pay pre-
vided for in the preceding article;
where the continuous period of
service exceeds three years but
does not exceed five years, he shall

be entitled to two-thirds of such
severance pay; where the continu-
ous period of service exceeds five
years, he shall be entitled to the full
severance pay.”

However, in case you. are work-
ing under a limited contract, you
may not be entitled to receive any
severance pay, in accordance with
Article 138 of the Labour Law
which states: “Where a worker
who is bound by a contract for a
limited period leaves his work of
his own accord before the expiry
of his contract period, he shall not
be entitled to severance pay unless
his continuous period of service
exceeds five years.”

This provision will however, not
be applicable if you complete your
contract period and ther: opt not to
renew it.

The aforementioned provisions
provide the points which you
should take note of before you de-
cide to change your employment.

Subsequently, you should also
make sure that you have not signed
any non-competitor agreement
with your current emplcyer which
restricts you from taking up em-
ployment with a competitor of your
employer, for a certain period of
time after you leave your current
employment.

On occurrence of such an event,
your employer shall have the right
to take legal action against you for
breach of contract, if you happen to
take up employment with a com-
petitor to your employer,
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