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Quitting in probation
period caninvite ban

Give 30-day notice before terminating contract

I am currently working in an
LLC company on an unlimited
contract and am still under
probation period. Since this
company is putting a lot of
pressure on me indirectly, I
have started looking for a new
job and got an opportunity to
work in a freezone company.
Will I be banned if I leave this
company? Do I have to give
them a notice period or will I
have to pay them?

Since your employer is an entity
with limited liability, it is pre-
sumed that your employment is
subject to provisions of the Fed-
eral Law No 8 of 1980 on the
Regulation of Labour Relations
(the “Labour Law”).

Pursuant to your question (as un-
derstand it) it may be advised that
since you are working under an un-
limited period of contract, you may
terminate your employment contract
on aprior notice of 30 days. This is in
accordance with Article 117 of the
Labour Law which states: “Both the
employer and the worker may termi-
nate a contract of employment of
unlimited duration for a valid reason
at any time following its conclusion
by giving the other party notice in
writing at least 30 days before the
termination.” In line with the afore-
mentioned law, it may be noted that
youmay leave the employmentona
prior notice of 30 days only and that
youdo not have to pay any compen-
sation to your employer.

Further to this, your current em-
ployer may impose a ban on you
due to your less than one year em-
ployment. However, such a ban
may not restrict you from taking
up employment with another free
zone entity. It would be prudent to
seek a confirmation on the ban
with the Ministry of Labour.

A worker

who is
dismissed or who
leaves his job after
the period of notice
prescribed by law
shall be paid for
any accrued annual
leave days

Article 79 of the UAE
Labour Law

Can annual leave be part of
notice period?

I received termination notice
from my employer last month
and was informed that my last
working day with the company
would be a month later. But I
had got my 10-day annual leave
approved by the company be-
fore I got the notice and I have
availed the leave in the speci-
fied period. Can the company
consider my leave during the
notice period as part of the no-
tice period or can I claim 10

days’ salary for the shortage of
notice period?

It is presumed that your employ-
ment is subject to provisions of the
Federal Law No 8 of 1980 on the
Regulation of Labour Relations (the
“Labour Law”). Pursuant to your
question (as I understand it), it may
be noted that an employee shall be
entitled to receive leave salary for
the number of days of leave which
was not availed by the employee.
This is in accordance with Article
79 of the Labour Law which states:
A worker who is dismissed or who
leaves his job after the period of
notice prescribed by law shall be
paid for any accrued annual leave
days. Such payment shall be calcu-
lated on the basis of the worker’s
wage as on the date when the leave
became due.” In view of the fore-
going statement, it may be noted
that since you have already availed
the remaining ten days of your an-
nual leave during the notice period,
you shall not be entitled to the
leave salary for those days. Further,
since the pre-termination notice
was served to you before you de-
cided to avail your leave, your em-
ployer may not be held liable for
deduction in the notice period. As
such you may not claim leave salary
or be compensated for shortage of
notice period. Nevertheless, you
shall still be entitled to receive re-
muneration till the last day of your
work with the employer.
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